Сompanii

Boom pe segmentul comercial": directorul Proimobil trece în revistă cele mai profitabile oferte

Prețurile s-au majorat cu aproape 30% în ultimul an, iar oferta de imobile ține din greu pasul cu cererea. Programul „Prima Casă Plus” și dobânzile scăzute contribuie la o cerere puternică, în special în suburbii și pe segmentul locuințelor accesibile. Spațiile comerciale în locații bune sunt și ele la mare căutare. Directorul ProImobil, Vlad Musteață analizează dinamica actuală a pieței, cu accentul pe zonele cu cel mai înalt potențial de creștere.

Dle Musteață, cum evaluați starea actuală a pieței imobiliare?

Vlad Musteață: Cererea este în continuare destul de mare, dar, din fericire, numărul de ansambluri rezidențiale a crescut, așa că acum avem și o ofertă suficientă. Cea mai mare activitate este la Telecentru, în zona Gării de Sud, pe strada Ialoveni și în Durlești. În sectorul Ciocana, avem două ansambluri rezidențiale și așteptăm lansarea în septembrie a unui nou proiect foarte interesant. Dezvoltatorii vin cu oferte deja mult mai competitive, care nu erau disponibile înainte.

Unde sunt acum cele mai bune zone pentru investiții?

Vlad Musteață: Cel mai mare potențial de creștere a prețului la apartamentele procurate este în suburbii.Vorbim în special despre Durlești, Cricova, Ialoveni, Sîngera. Inițial, toată lumea voia să cumpere în Chișinău, dar, odată cu scumpirile din capitală, potențialul de creș- tere în zonele din jurul orașului a devenit mai mare.

Este vorba de imobiliare sau de terenuri?

Vlad Musteață: Există o cerere mare pentru ambele, dar în special pentru terenuri. De fapt, în ultimii doi ani, prețurile terenurilor au crescut mai mult decât prețurile imobilelor rezidențiale.Ultimele statistici arată că numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, însă a crescut valoarea lor.

Ce ne spune acest lucru despre piață?

Vlad Musteață: Din păcate, statisticile arată doar numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a spațiilor finalizate. Noi avem o creștere enormă a numărului tranzacțiilor în apartamente aflate în fază de construcție, care nu sunt reflectate în aceste cifre. Dacă ar fi incluse, am vedea că numărul de tranzacții este de fapt destul de mare, iar numărul de contracte de vânzare-cumpărare, de asemenea, a crescut considerabil. Și prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu aproape 30% în ultimul an.

Cum credeți că dinamica actuală a pieței va influența prețurile?

Vlad Musteață: Cred că avem o calitate foarte bună a construcțiilor în noile blocuri rezidențiale. S-au construit câteva ansambluri noi, ceea ce a temperat creșterea prețurilor. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, ne așteptăm în continuare la o cerere mai mare decât oferta. Odată cu lansarea programului „Prima Casă Plus” și scăderea ratei dobânzilor la nivel global, cred că vom mai vedea creșteri de prețuri și în anul viitor. Care este raportul dintre investitorii locali și cei străini? Vlad Musteață: Aproximativ 95% dintre investitori sunt locali. Există o cerere foarte puternică din partea lor. În opinia mea, vom vedea o creștere a cererii în special la apartamente mai accesibile decât la blocurile de elită unde prețurile sunt deja semnificativ de mari.

Cât este gata să cheltuiască un cumpă- rător mediu?

Vlad Musteață: Majoritatea cumpărătorilor caută în limitele unui buget de la 60 până la 90 mii de euro. Aceasta este acum cea mai frecventă gamă de prețuri, iar proprietățile care se încadrează în ea, fie noi sau vechi, se vând foarte repede. Sectorul comercial este în creștere, poate mai mult decât cel rezidențial.

Ce mesaj ați avea pentru un om de afaceri care ia în considerare investițiile în imobile comerciale?

Vlad Musteață: În prezent, avem un boom pe comercial. Atât suma chiriilor, cât și prețurile acestor spații închiriabile au crescut semnificativ. Locațiile strategice din oraș rămân a fi foarte atractive, deoarece oferă investitorilor un venit stabil și pe termen lung. În plus, toți înțeleg deja că Moldova se află pe un trend de creștere a valorii proprietăților. Încă suntem cu mult în urma României în ce privește prețurile la spațiile comerciale. Așadar, direcția de evoluție a spațiilor comerciale și de logistică este doar de apreciere.

Cum ProImobil își ajută clienții pe partea legală a tranzacțiilor? Există capcane juridice la care ar trebui să fie atenți?

Vlad Musteață: Din punctul nostru de vedere, sistemul cadastral și cel notarial din Moldova sunt bine dezvoltate. Ajutăm clienții în selectarea celor mai bune opțiuni, mai ales datorită unui număr foarte mare de oferte de care dispunem. Dezvoltatorii mari și cunoscuți cu care lucrăm pot oferi cele mai bune condiții financiare, inclusiv achitarea în rate pe termen lung.

Cum contribuie ProImobil la stabilirea unor prețuri corecte pe piață?

Vlad Musteață: Avem capacitatea de a negocia cu dezvoltatorii pentru a obține prețuri mai bune pentru clienții noștri. În plus, oferim consultanță la etapele de proiectare și planificare a proiectului, în special în ce privește stabilirea prețurilor. Desigur, ar fi fost mai benefic pentru piață dacă s-ar fi lansat mai multe proiecte. Acest lucru ar fi putut preveni creșterile de prețuri pe care le-am văzut anul trecut, dar unii factori nu depind de noi. În Parlament se discută despre o nouă lege privind transparentizarea activității imobiliare.

Ce părere aveți despre această inițiativă?

Vlad Musteață: În procesul de elaborare a proiectului de lege, ProImobil a participat la câteva ședințe la Guvern, împreună cu reprezentanții Parlamentului și ai autorităților fiscale. Am venit cu recomandările noastre, deoarece, în ultimii doi ani, am văzut cum prea multe persoane fizice neautorizate au împânzit piața fără să poarte nicio răspundere juridică pentru lipsa lor de profesionalism. Cred că noua legisla- ție va duce cu siguranță la o piață mai civilizată. Pe final, am dori să vă întrebăm despre Academia ProImobil, o inițiativă care există de câțiva ani.

Cum vedeți rolul ei în formarea agenților imobiliari profesioniști?

Vlad Musteață: În fiecare an, în luna august, lansăm acest program care atrage un număr semnificativ de tineri absolvenți cu studii superioare. Mulți dintre ei aleg să rămână în industrie, iar noi suntem mândri de rolul pe care îl joacă Academia ProImobil în formarea viitoarei generații de agenți imobiliari de succes.

Vlad MUSTEAȚĂ, director Proimobil

Locațiile strategice din oraș rămân a fi foarte atractive, deoarece oferă investitorilor un venit stabil și pe termen lung.

Între 60 000 și 90 000€ cea mai populară gamă de prețuri în rândul cumpărătorilor

Ce cautam?